רכישת דירה היא ככל הנראה העסקה המשמעותית ביותר שתעשו בחייכם, ובהוצאה כספית גדולה כזו יש חשיבות רבה להבנת המושגים שמשפיעים על כמות הכסף שתשלמו. רבים מרוכשי הדירות לא מודעים לכך, אך למדד המחירים לצרכן ישנה השפעה רבה על המחיר שתשלמו על הדירה, וזאת בשל הקשר ההדוק בין מדד המחירים לצרכן לבין המשכנתא שתשלמו, או ליתר דיוק – הריבית על המשכנתא.
מהו מדד המחירים לצרכן?
מדד המחירים לצרכן הוא למעשה חלופה עברית למונח "אינפלציה". המדד מפורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדי חודש, והוא מהווה למעשה מנגנון המספק מידע על האחוז בו המחירים עלו או ירדו בחודש זה. חישוב המדד הוא מורכב, אך אם ננסה לפשט את העניין ניתן לחשוב עליו כמדד מחירים לסל מוצרים אותו רוכשת משפחה ממוצעת בישראל. המדד בודק כמה עולה לרכוש את סל המחירים בחודש זה בהשוואה לחודש שעבר, ואם המחירים עלו המדד עולה ואם המחירים ירדו המדד יורד.
מהי ריבית הפריים?
ריבית הפריים של המשק מורכבת ראשית כל מריבית בנק ישראל ששיעורה מפורסם על ידי בנק ישראל מדי חודש ביום שני האחרון לאותו חודש. נוסף על ריבית בנק ישראל נוסף מרווח קבוע ויחד מקבלת ריבית הפריים של המשק. כך למשל, כיום ריבית בנק ישראל עומדת על שיעור של 0.1 אחוז, ויחד עם מרווח של 1.5 אחוז ריבית הפריים היא 1.6 אחוז.
כך הריבית ומדד המחירים לצרכן משפיעים זה על זה
מדד המחירים מושפע מההיצע והביקוש בשוק: כך למשל, אם לפתע עולה הביקוש באופן חד למוצר מסוים כך גם מחירו יעלה – זהו כלל הבסיס בכלכלה. מכך אנחנו לומדים שכדי להבין מה משפיע על מדד המחירים אנחנו צריכים להבין מה משפיע על הביקושים בשוק, וריבית היא אחד מהדברים הללו.
ריבית משפיעה על הביקוש למוצרים בשוק בכלל ובשוק הדיור בפרט, וזאת משום שכאשר הריבית גבוהה אנחנו משלמים יותר על המינוס שאנחנו צוברים, הלוואות שאנחנו לוקחים וכמובן משכנתא והמשמעות היא שיש לנו פחות כסף לבזבז. אם יש לנו פחות כסף לבזבז הביקוש למוצרים ירד, וכך גם ירדו המחירים.
השפעה נוספת נוגעת לתחום ההשקעות: כאשר הריבית גבוהה אנחנו מקבלים תשואה גבוהה יותר בפקדונות וחסכונות וכך משתלם לנו יותר להשאיר את הכסף בבנק ולא להוציא אותו – מה ששוב מוריד את הביקוש. ומנגד, כאשר הריבית נמוכה משתלם לנו יותר לקחת הלוואות ולהוציא כסף – מה שמוביל לעליית מחירים.
אז כיצד נקבעת הריבית?
וכאן נשאלת השאלה מה עומד מאחורי החלטות של בנק ישראל להעלות או להוריד את הריבית. באופן כללי, בנק ישראל מעוניין ביעד של 1-3 אחוז אינפלציה בשנה (כלומר, עלייה של 1-3 אחוז במדד המחירים לצרכן). כאשר מדד המחירים לא מגיע ליעד זה, בנק ישראל מוריד את הריבית בתקווה שהדבר יניע את המשק ויביא לעלייה במדד המחירים לצרכן ומנגד, כאשר המדד עובר את היעד בנק ישראל מעלה את הריבית.